KINDEREN LEREN PROGRAMMEREN, NIET ALLEEN VOOR COMPUTERNERDS

codeclub programmeren voor kinderen

Programmeren wordt vaak gezien als iets heel ingewikkelds, alleen te begrijpen door mensen met een wiskundeknobbel. Aan de andere kant wordt leren programmeren de laatste tijd vaak gepromoot als iets wat wat iedereen makkelijk kan en zou moeten leren. Er zijn verschillende programma's online te vinden waarmee je leuk kan experimenteren.

Bij de CodeClub gaan we, naast het zelf ontdekken, dieper in op programmeren. We kijken naar hoe het werkt, welke gedachten er achter zitten, hoe het is ontstaan en wat we er in de toekomst mee kunnen. En dat is belangrijk voor iedereen, ook als je later geen programmeur wordt of zelfs helemaal niets met computers hebt.
Zoals je eerst het alfabet hebt geleerd, leerde dat al die lettertjes samen een woord vormen die iets betekenen, hoe je met die woorden een zin maakt en van die zinnen weer een verhaal, zo werkt het ook met programmeren. Door te analyseren wat er gebeurt en wat je precies doet krijgt het context en helpt het met voorbereiden op de toekomst.

In een aantal landen is programmeren al een vast onderdeel van het (basis)onderwijs.
In Nederland is er inmiddels wel veel aandacht voor maar vaak als losse projecten. Er zijn nog maar weinig scholen die het als vak in het curriculum aanbieden.

 

CODECLUB: WAT WE PRECIES GAAN DOEN?

De focus ligt niet primair op het leren coderen van een specifieke programmeertaal maar op de basisprincipes die alle programmeertalen gemeen hebben. Daar komt natuurlijk zeker coderen bij kijken. Maar we kijken ook naar de geschiedenis, naar overeenkomsten tussen technieken van vroeger en nu, fantaseren we over de mogelijkheden in de toekomst, kijken we naar kunst en gaan we af en toe filosoferen over relevante onderwerpen. De lessen zijn minder gericht op de technische kant maar op ict in combinatie met kunst-en cultuureducatie.

We gaan spelletjes doen die voorbereiden op programmeren, eerst gewoon met papier en potlood, pas later komt de computer erbij (en die laten we ook geregeld even uit.)
We gaan kijken naar code en programmeercommando's, maken een eenvoudig begin met programmeren en breiden dit steeds verder uit.
En we gaan heel veel fouten maken, en leren waarom dat niet erg is. (En wanneer ís iets eigenlijk fout?)

codeclub

 

Want programmeren is ook:

 

VOOR WIE ZIJN DE LESSEN?

Kinderen uit groep 5, 6 en 7 van de basisschool.
Als na-schoolse activiteit of tijdens de reguliere lestijden op school.

 

WIL JE MEER WETEN?

Het programma van de CodeClub heeft een duidelijke leerlijn. Als je meer informatie wil over mijn visie en leerdoelen stuur dan
vrijblijvend een mail via het contactformulier
Ik neem met veel plezier contact met je op.