KINDEREN LEREN PROGRAMMEREN, NIET ALLEEN VOOR COMPUTERNERDS

codeclub programmeren voor kinderen

Programmeren wordt enerzijds veelal gezien als iets heel ingewikkelds, alleen interessant voor mensen met een wiskundeknobbel, anderzijds wordt programmeren de laatste tijd vaak gepromoot als iets wat wat iedereen makkelijk kan. Er zijn verschillende programma's online te vinden waarmee (grote en kleine) kinderen leuk kunnen experimenteren.

Bij de CodeClub gaan we, naast het zelf ontdekken, dieper in op programmeren. We kijken naar welke gedachten er achter zit, hoe het werkt, hoe het is ontstaan en wat we er in de toekomst mee kunnen. En dat is belangrijk voor iedereen, ook als je later geen programmeur wordt of zelfs helemaal niets met computers hebt.
Zoals je eerst het alfabet hebt geleerd, leerde dat al die lettertjes samen een woord vormen die iets betekenen, hoe je met die woorden een zin maakt en van die zinnen weer een verhaal, zo werkt het ook met programmeren. Door te analyseren wat er gebeurd en wat je doet krijgt het context, worden de '21e eeuwse vaardigheden' ontwikkeld en helpt het met de voorbereiding op de toekomst.

In een aantal landen is programmeren al een vast onderdeel van het (basis)onderwijs.
In Nederland is er inmiddels wel veel aandacht voor maar vaak als losse projecten. Er zijn er nog maar weinig scholen die dit als vak in het curriculum aanbieden.

 

CODECLUB: WAT WE PRECIES GAAN DOEN?

In 2015 ben ik begonnen met het ontwikkelen van lessen programmeren voor kinderen als na-schoolse activiteit. De focus ligt niet op het leren coderen van een specifieke programmeertaal maar op de basisprincipes die alle programmeertalen gemeen hebben. Daar komt natuurlijk zeker coderen bij kijken. Maar we kijken ook naar de geschiedenis, naar overeenkomsten tussen technieken van vroeger en nu, fantaseren we over de mogelijkheden in de toekomst, kijken we naar kunst en gaan we af en toe filosoferen over relevante onderwerpen. De lessen zijn minder gericht op de technische kant maar op ict in combinatie met kunst-en cultuureducatie.

We gaan spelletjes doen die voorbereiden op programmeren, eerst gewoon met papier en potlood, pas later komt de computer erbij (en die laten we ook geregeld even uit.)
We gaan kijken naar code en programmeercommando's, maken een eenvoudig begin met programmeren en breiden dit steeds verder uit.
En we gaan heel veel fouten maken, en leren waarom dat niet erg is maar juist goed. (En wanneer ís iets eigenlijk fout?)

codeclub

 

Want programmeren is ook:

 

VOOR WIE ZIJN DE LESSEN?

Enthousiaste kinderen uit groep 5, 6 en 7 van de basisschool.
Als na-schoolse activiteit of tijdens de reguliere lestijden op school.
En je hoeft dus echt geen computernerd te zijn!

 

WIL JE MEER WETEN?

Het programma van de CodeClub heeft een duidelijke leerlijn. Als je meer informatie wil over mijn visie en leerdoelen stuur dan
vrijblijvend een mail met je vraag via het contactformulier
Ik neem met veel plezier contact met je op.